Ervaringen van deelnemers

Bart en Carolien  volgden de cursus samen: “Het is fijn om je geloof te kunnen delen”

Even voorstellen:  “Wij zijn Bart en Carolien Janssen uit Harderwijk, allebei 38 jaar, kennen elkaar twee jaar en zijn afgelopen september getrouwd. Ik, Carolien, heb een christelijke achtergrond, maar Bart helemaal niet. Toen we elkaar twee jaar geleden leerden kennen, ging ik af en toe met vrienden mee naar de Evangelische Gemeente in Zeewolde, waar ik me prettig voelde. Bart ging niet mee, maar kreeg wel steeds meer interesse in het christelijk geloof. Hij wilde er veel over weten. Toen wij vorig voorjaar hoorden dat er in september een Alpha-cursus zou starten in Zeewolde, hebben we besloten die samen te gaan doen, zodat we het geloof op onze eigen manier, toch samen konden delen.”

Wat gebeurt er op zo’n Alpha-cursus?

“De avonden waren erg gezellig, ook doordat we met een lekkere maaltijd begonnen. Daarna volgde er een korte uitleg van een bijbels onderwerp, zoals: wie is Jezus, wat staat er in de Bijbel, wie of wat is de Heilige Geest? Na de koffiepauze werd de groep opgesplitst in kleinere groepjes en werd het onderwerp besproken. Je kon vragen en zeggen wat je maar wilde. De mensen in de groep hadden heel verschillende achtergronden: uit allerlei kerken, maar er deden ook mensen mee die niet naar een kerk gingen maar gewoon meer wilden weten over God, Jezus en het christelijk geloof. Daardoor was er een open sfeer en voelde iedereen zich prettig om mee te doen.”

Hoe hebben Bart en ik de cursus ervaren?

“Het waren heel leerzame en gezellige donderdagavonden. Lekker eten, een leuke, open groep mensen en een sfeer waarin heel open over het geloof werd gesproken. Bart was veel bezig met kennis verzamelen en had een heleboel vragen. Voor mij was het meer een zoektocht naar een relatie met God. Ik was vooral bezig met de vraag of ik mijn leven aan God durf over te geven. Dit alles heeft er bij ons toe geleid dat we meer en meer vanuit ons geloof in God willen leven, en dat we mogen ervaren wat God in ons leven doet. We bevelen de cursus aan bij iedereen die God wil leren kennen. Of je nu twijfelt of niet, al wel gelooft of niet, kerkelijk bent of niet.  Het is een leuke, open cursus voor alle mensen die op welke manier dan ook met het geloof in God bezig zijn.”

Gerke:

Mijn ouders lazen mij als kind voor uit de kinderbijbel en vertelden me over God en Jezus. Van jongs af aan ben ik naar de kerk gegaan. Daarom leek de Alpha-cursus mij in eerste instantie geen cursus voor mij. Ik wist toch alles al over het christelijk geloof…?

Toch ben ik in september 2003 gestart met de Alpha-cursus. En ik heb er veel aan gehad. De Alpha-cursus bepaalt je bij de basis van het christelijk geloof: wat kan ik met de Bijbel, waarom is Christus aan het kruis gestorven, wat is bidden. Ik ging opnieuw nadenken over onderwerpen die tot dan toe voor mij vanzelfsprekend waren geweest. En ik ontdekte bijvoorbeeld dat mijn gebed meer een gewoonte was geworden dan een oprecht gesprek met God.

Daarnaast vond ik het fantastisch om te horen over de ervaringen van anderen. Wanneer we, na de algemene inleiding, in onze kleine groep het onderwerp van die avond verder bespraken, deelden we allerlei vragen en twijfels met elkaar. De oprechte emoties van anderen raakten me diep en lieten me zien dat het geloof in God niet eenvoudig is en mensen kan veranderen.

Na tien weken Alpha-cursus voel ik me dichter bij God staan en ben ik me nog meer bewust van zijn liefde voor ons mensen. De Alpha-cursus is een aanrader voor iedereen!

Jolanda:

De Alpha-cursus heeft mijn leven erg veranderd. Zo was ik vroeger nooit tevreden met wat ik had en erg materialistisch. Had ik altijd het gevoel dat ik wat miste in mijn leven, maar ik wist niet wat. Dat is tijdens de Alpha-cursus langzaam veranderd toen ik me begon te realiseren dat ik God in mijn leven miste, zijn leiding, zijn steun en zijn kracht.

Ik heb veel obstakels moeten overwinnen om me hier helemaal aan te kunnen overgeven. Waarschijnlijk ook omdat ik in een totaal niet-gelovige omgeving ben opgegroeid en niet wist wat het betekent om christen te zijn.

Nu Hij eenmaal in mijn leven is, verander ik steeds meer, van binnen uit. Niet omdat dat moet (dat was ook mijn vooroordeel in het begin), maar omdat ik dat wil. Ook in mijn omgeving merken mensen dat ik veranderd ben en nog steeds verander. Ik heb het gevoel een tweede kans te hebben gekregen en die grijp ik met beide handen aan.

Dus als je ook zoekende bent en de drempel om een kerk binnen te stappen is nog te hoog, dan is de Alpha-cursus een goede keus om je zoektocht te beginnen.